Du har 14 dagars öppet köp vid distansköp från Matkvarn – men OBSERVERA att detta endast gäller oanvända produkter! Om ni har köpt installation läs mer om hur Distans och hemförsäljningslagen fungerar för det här!

Detta avsnitt beskriver framför allt din lagstadgade rätt att ångra distansköp, den 14-dagarsfrist som kallas ångerrätt.
Utöver den lagstadgade rättigheten kan det mellan kund och säljaren (Matkvarn) avtalas om ytterligare rättigheter exempelvis i köpeavtalet, eller text på webbplatsen, men dina rättigheter kan inte inskränkas annat än i punkter där sådana inskränkningar uttryckligen tillåts i de lagar som gäller. Ångerrätten regleras i Distans- och hemförsäljningslagen.

Du står för returfrakten
Du har 14 dagars ångerrätt när du köper varor och tjänster på distans, såsom på Matkvarns webbplats. Vid åberopandet av Ångerrätt behöver du inte ange något skäl.
Du kan ångra dig utan att ha hämtat ut varan men du måste alltid meddela Matkvarn. Även om du inte har hämtat ut varan ska du betala returfrakten. Du bestämmer själv hur du skickar tillbaka varan. Tänk på att du ansvarar för varan tills den når tillbaka till oss, det vill säga även under transporten.

Tiden räknas från att du tar emot varan
De 14 dagarna räknas från att du tar emot varan. Efter köpet ska du på nytt få information om detaljerna kring din ångerrätt, annars förlängs ångerrätten till upp till ett år. Du ska få informationen på ett varaktigt sätt, till exempel på papper eller i ett e-postmeddelande. Du ska också få information om vart du ska vända dig för att använda din ångerätt.
När du ångrar köpet ska du meddela Matkvarn det, och lämna tillbaka det du har köpt till oss. Du ska meddela oss att du ångrar dig inom 14 dagar. Din ångerrätt gäller då även om vi inte skulle skicka dig någon bekräftelse på att du har ångrat köpet. Vi behöver inte ha fått tillbaka varan inom de 14 dagarna.

Rätt att undersöka varan
Du har rätt att undersöka varan du har köpt. Men för att kunna ångra köpet måste den vara i så kallat väsentligt oförändrat skick. Ångerrätten gäller även om du har varit tvungen att förändra varan för att kunna undersöka den.
Matkvarn anser det dock uppenbart att en avfallskvarn som har tagits i bruk hos köparen inte längre är i väsentligt oförändrat skick, och att den inte kan omfattas av ångerrätt.

Gäller även tjänster
Ångerrätten gäller också när du köper tjänster på distans. Hos Matkvarn handlar det vanligtvis om att du köper med installationen av din avfallskvarn. Ångerrätten gäller inte längre när installationen har påbörjats, eftersom det då handlar om vad lagen kallar “en tjänst och fullgörandet har påbörjats med konsumentens samtycke under ångerfristen”, något som undantagits från ångerrätten.
Även vid köp av tjänster är ångerfristen 14 dagar. Den börjar som regel att löpa då avtalet ingås, men aldrig innan du har fått den information som säljaren måste ge dig.

Återbetalning
När du ångrar ett köp ska säljaren snarast betala tillbaka allt du har betalat, utom returfrakten, till dig. Säljaren måste alltid betala tillbaka inom 30 dagar.

×